AM-körkort - Nya regler om behörighet för att få köra moped

För moped klass I (så kallad EU-moped) införs den nya körkortsbehörigheten AM. Åldersgränsen 15 år behålls, samt kraven på förarutbildning och kunskapsprov. Körkortstillstånd med medicinsk och personlig lämplighetsprövning kommer att krävas och föraren kommer att kunna meddelas varning eller få sitt AM-körkort återkallat på samma grunder som gäller för andra körkort.

Moped klass II får i dag köras av alla som fyllt 15 år. Nu föreslås ett krav på förarbevis efter genomgången obligatorisk utbildning och avläggande av kunskapsprov. Ålderskravet föreslås vara oförändrat 15 år. Föraren kommer att kunna få varning eller få sitt förarbevis återkallat vid trafikbrott.

Regeringen föreslår vidare att fordonsslaget terrängskoter delas upp i snöskotrar och terränghjulingar. Dessa fordon har olika användningsområden och körtekniska egenskaper och därför bör separata utbildningar och förarbevis införas. Ålderskravet blir oförändrat 16 år. Förarbevisen föreslås kunna bli föremål för återkallelse och varning vid trafikbrott.

De nya kraven kommer inte att påverka behörigheter som förvärvats före ikraftträdandet. Den som redan fyllt 15 år får fortsätta att köra moped klass II utan förarbevis. Förarbevis för moped klass I som förvärvats före ikraftträdandet fortsätter att gälla men likställs med ett nytt AM-körkort i vissa viktiga hänseenden.

De nya kraven börjar gälla den 1 oktober 2009.Postat av: Lennart Egnell
Kanske en dum fråga, men visst duger ett vanligt MC-kort för att köra EU-moppe?

Tacksam för svar

Lennart

Postat av: Emil
Ja! AM-kortet (för EU-moped) ligger under MC-kategorin på körkorten (A). Så med ett A-körkort får du med andra ord köra EU-moped.

Postat av: LEO
Så jag har en fråga... om en scooter som har 250cc och kör i ca 110km/h får jag köra den om jag fyllt 16 år och har allt vad som krävs ?? Vad behöver jag för att kunna köra en sån ??


Postat av: mats andersson

Nä! Du måste ha A-kort för tung mc, och vara 18 år fyllda /M.

Postat av: klas lyzell
ja men jag har haft mitt traktorkort innan 09

Postat av: Klas lyzell (http://moped)
moped Max45km.klass1 som jag får köra med påallavägar utancykelbanor och motorvägar.
klass2moped går att bygga om till motorcykel men då får man ta mckörkort .

Ny kommentar:
Namn:


E-postadress (visas ej):


URL:


Kommentera Emils artikel (HTML tecken fungerar)

    |