Inställning av luft/bränsleblandning

En korrekt inställning av luft/bränsleblandning kan göra din moped bensinsnålare. Det är också mindre risk att motorn sotar igen. Du sparar ventilerna och motorn får längre livslängd. En felaktig inställning kan göra att mopeden har svårt att komma igång, det känns som den tvekar lite innan den börjar accelerera. Du kan också uppleva en dip i accelerationen någonstans mellan 0 – maxhastighet. Det känns då som mopeden först kommer igång bra, sedan tvekar, hämtar andan, och sedan accar igen.

Luft/bränsleblandningen ställer du in genom mässingsskruven som sitter nere till vänster på förgasaren.
Luft-bränsle blandnings skruv

För att komma åt den bra skaffar du en lång smal skruvmejsel. Det går att komma åt skruven genom att enbart öppna luckan i botten på förvaringsburken, men det bästa är att ta bort hela burken. Det är bara att öppna sadeln, lossa en skruv och fyra muttrar och sedan lyfta ur.

Förvaringslåda

Kör sedan mopeden varm (automatchoken skall inte vara aktiv). Ställ tomgången ganska lågt.
Skruva nu på mässingsskruven tills du hittar det läge när motorn går som bäst på tomgång, det vill säga har högst varvtal.
Ofta brukar de skilja 2-3 varv mellan de ytterlägen där du märker att motorn går ner i varv, ställ blandningen mitt i mellan dessa lägen.

Ut och provkör!Postat av: hej
hej

Postat av: Frank (www.itchyboras.se)
Min scooter

Postat av: leffe
Hej
Dotterns moped svarar inte på gasen ibland och kan vara svårstartad,har du nån aning om vad det kan vara för fel?

Postat av: stefan frank
Hej,

min moped dör ibland på tomgång. Jäkligt jobbigt när jag kör upp till en korsning och den bara lägger av.

Jag har en Sonik spring wind 2010 som precis tagits ur vinterförvar.Postat av: velo


Postat av: Maria
Hej!
Är det samma skruv som justerar bränsletillförseln, eller är det en annan? Jag har en splitter ny moped som är svårstartad pga att den får för lite bensin. Jag kan inget om varken motorer eller mopeder, och köpte en sk

Postat av: niklas
Hej,min moped dör efter ca 2 km körning och blir svår startad efter.

Postat av: Jörgen
Behöver inte bara vara bränslefel jämnt, vanligt att den läcker in luft från insug där det sitter o-ringar som blivit platta då dom blivit utsatta för bränslet( etanol är inte snällt mot gummi) och insugsrör som är för hårt åtdraget.
4 takts förgasare har 3 st gummimembran, vanligt att den största membranet som sitter under svarta eller metalllocket högst upp på förgasaren, får en spricka och läcker.
Då beter den sig märkligt och och blir oberäklig på många sätt.
Sedan är det slangen mellan förgasaren och luftfilter som kan läcka, kolla anslutning mot förgasaren.
Och ta INTE bort skorstenen i luftfilterlådan innan du bytt munstycket(till 0,88-0,92mm), annars går den inget bra och blir svårstartad, kolla om den finns därinne innan du skruvar isär förgasaren...
Hoppas jag gett lite råd som var till nytta för nån.
Ny kommentar:
Namn:


E-postadress (visas ej):


URL:


Kommentera Emils artikel (HTML tecken fungerar)

    |